L’Associació per la Recuperació de la Tinença expressa la seua preocupació per la iniciativa Maestrazgo-Ports, tramitada amb opacitat i insta la Conselleria a pronunciar-se

L’entitat demana respecte per les activitats tradicionals i els drets dels veïns i reclama inversions públiques productives a la zona per a que no s’acabe convertint en un parc temàtic d’animals que no beneficie la Tinença

4 de juny de 2020

L’Associació per la Recuperació de la Tinença (ART), que forma part de la Junta Rectora del Parc Natural, vol manifestar la seua preocupació per l’opacitat i falta de comunicació i diàleg que s’està produint amb els col·lectius i autoritats afectades pel diseny de la iniciativa anomenada Maestrazgo-Ports, que han conegut pels videos a les xarxes socials i entrevistes al seu promotor, el biòleg Ignacio Jiménez Pérez.

El projecte, que no està gens clar encara tot i que s’està gestant des de 2019, ha estat presentat en diverses ocasions en les autonomies aragonesa i catalana, però no consta cap presentació pública a la part valenciana de l’àmbit inclós. En les poques informacions que s’han conegut el promotor parla de conceptes com introducció d’espècies, l’atractiu de la fauna per a la población urbana, la producció de natura, enfortir parcs naturals, turisme d’experiències, inversions d’empreses i la implicació de filàntrops nordamericans a través de la Fundación Global Nature, que rep fons de Fidelity Charitable.

L’ART reclama transparència, tant als promotors com a les conselleries i departaments implicades dels respectius governs autonòmics, que coneixes del projecte i que, amb el seu silenci pareixen avalar o no matisar les poques informacions que es coneixen de la iniciativa. Una de les pors és que s’aposte per models poc respectuosos amb les activitats i modos de vida de la comarca, fent-la servir i aprofitant-se dels seus recursos per a deixar poc valor afegit o beneficis en les empreses de serveis de la zona (turisme actiu, allotjaments, restaurants…).

Des de l’associació recorden que van nàixer en un context de forta especulació urbanística, irracional i contra el que van lluitar, ja que podia suposar un perill per al futur de la zona, el seu paisatge i recursos. Ara, ens trobem amb una nova incertesa on es repeteixen situacions semblants (opacitat, informació només a determinats nivells polítics o de l’administració i negocis o projectes poc clars).

El futur l’hem de decidir nosaltres i demanem que els nostres polítics actuen amb lleialtat. Estimem la nostra comarca com és, i per tant treballarem per tal que el creixement de la mateixa siga realitzat des d’un punt de vista sostenible, per aconseguir més recursos i per tal que el creixement repercutisca sobre la gent que encara està habitant el territori i que, per tant, el manté viu.

L’octubre del 2005 un grup de veïns de diferents nuclis de la Setena va constituir l’Associació per la Recuperació de la Tinença de Benifassà, registrada per la Generalitat Valenciana ambel nº CV-01-039014-CS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *