Qui som?

L’octubre del 2005 un grup de veïns de diferents nuclis de la Setena va constituir l’Associació per la Recuperació de la Tinença de Benifassà, registrada per la Generalitat Valenciana ambel nº CV-01-039014-CS. La seu social de l´associació es troba al Bellestar amb un àmbit d’actuació comarcal.

Per què naix ART?: ens trobem en un moment de canvi important dins de la nostra comarca amb un ritme a més a més molt accelerat. Volem que els protagonistes d’aquests canvis siguen les persones de la comarca, i no tècnics i especuladors de fora. El futur l’hem de decidir nosaltres i demanem que els nostres polítics actuen amb transparència. Estimem la nostra comarca com és, i per tant treballarem per tal que el creixement de la mateixa siga realitzat des d’un punt de vista sostenible, per aconseguir més recursos i per tal que el creixement repercutisca sobre la gent que encara està habitant el territori i que, per tant, el manté viu.

Què volem? Bàsicament quatre grans blocs d’actuació, encara que en algún d’ells simplement es tracta de col·laborar i reforçar el que ja estan fent els ajuntaments i les associacions de veïns dels diferents pobles:

– Cultura i patrimoni: L’associació naix per inquietuds culturals, treballem per recuperar la història i el patrimoni de la nostra comarca intentant que siga atractiu per a un turisme de qualitat. Fem xerrades i exposicions als diferents pobles de la comarca i col·laborem amb diferents centres d’estudis de les comarques veïnes.

– Urbanisme: és el gran problema d’avui i dels pròxims anys. S’ha declarat el Parc Natural de la Tinença i ve acompanyat de la febre constructora per a l’enriquiment de quatre. Està prevista la construcció de més de 1.000 vivendes de segona residència que canviaran la fisonomia de la comarca. Defensem un creixement raonable i sostenible. Els nostres pobles no tenen la necessitat d’aquest creixement perquè pot ser una hipoteca per al futur. ¿Com hem de fer més cases si s’ha de dur l’aigua en cubes quan els pobles s’omplin de gent?

– Territori i Paisatge: Ens agrada col·laborar amb centres excursionistes i volem una protecció racional de la natura, amb usos tradicionals dels boscos i de l’agricultura. S’han de recuperar antics camins, sénies i casetes de pastor, vetllant pel manteniment de l’autenticitat del paisatge rural de la Tinença.

– Infrastructures: La comarca ha de tindre assitència sanitària urgent amb ambulància o helicòpter. S’ha d’evitar el despoblament i garantir que els llocs de treball del parc siguen per a la gent de la comarca.